Φοιτητές δημιούργησαν μαθηματικό τύπο για… την τέλεια ψητή πατάτα

[ad_1]

Φοιτητές του Πανεπιστημίου του Έσσεξ συνεργάστηκαν με τη σχολή Samuel Whitbread στο Bedfordshire για να αναπτύξουν αυτό που έχουν ονομάσει «Edge Hotel School Method». Πρόκειται επί της ουσίας για έναν μαθηματικό τύπο τον οποίο δημιούργησαν προκειμένου να καταφέρουν να μαγειρέψουν την τέλεια ψητή πατάτα!

Για να το καταφέρουν αυτό, προχώρησαν στον ακριβή υπολογισμό των μετρήσεων θερμοκρασίας, χρόνου και μεγέθους της πατάτας. Ασφαλώς, πρόκειται για μία πολύ πιο χρονοβόρα διαδικασία από το να πετάξει κανείς μερικές πατάτες σε ένα ταψί και να τις βάλει στον φούρνο, όμως το αποτέλεσμα μάλλον δικαιώνει όποιον προσπαθήσει να εφαρμόσει τον τύπο.

Όπως εξηγούν οι φοιτητές που ανέπτυξαν τον μαθηματικό τύπο, το «κλειδί» για την τέλεια ψητή πατάτα είναι η μεγιστοποίηση της επιφάνειας της πατάτας, την οποία εκείνοι έκοψαν με κλίση 30 μοιρών. «Χρησιμοποιούμε έναν τύπο που βασίζεται σε τρεις ακτίνες της πατάτας και στη συνέχεια τις πολλαπλασιάζουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υπολογίσουμε την επιφάνεια», εξηγεί ο Samuel Whitbread στο ITV News

Με την αύξηση της επιφάνειας της πατάτας κατά 65%, οι πατάτες ψήνονται με τρόπο που τις κάνει πιο τραγανές και πιο νόστιμες. Έτσι, αντί να κόβουμε τις πατάτες «κυδωνάτες» ή στα τέσσερα, ως είθισται, πρώτα πρέπει να τις κόβουμε κατά μήκος στα δύο και στη συνέχεια, να κόβουμε κάθε μισό με κλίση 30 μοιρών.

Έτσι, χρησιμοποιούμε την ίδια ποσότητα πατάτας όπως πάντα, αξιοποιώντας όμως το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της. Οι φοιτητές κάλεσαν επαγγελματίες σεφ, αλλά και ανθρώπους που μαγειρεύουν μόνο στην κουζίνα του σπιτιού τους να δοκιμάσουν την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου τους και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά!

 

enikos

[ad_2]

Source link