Το συχνό ντους βλάπτει το δέρμα!

[ad_1]

Το συχνό πλύσιμο καταστρέφει τα «καλά» βακτήρια του δέρματος που το προστατεύουν από μολύνσεις, λένε οι ερευνητές

Επιστημονικό συμπέρασμα-εφιάλτης προκύπτει για όσους μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς το καλοκαίρι, καθώς ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι το καθημερινό ντους κάνει κακό στην υγεία.

Οπως εξηγούν, όταν κανείς πλένεται κάθε ημέρα, αντί να μειώνει, αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων.

Η Ελέιν Λάρσον, καθηγήτρια Μολυσματικών Ασθενειών του πανεπιστημίου Κολούμπια, και ο Μπράντον Μίτσελ, καθηγητής Δερματολογίας του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, υποστηρίζουν ότι όταν κανείς πλένεται αφαιρούνται κυρίως οι κακές οσμές και όχι τόσο τα βακτήρια.

Οπως εξηγεί η Λάρσον, με το καθημερινό ντους αφυδατώνεται το δέρμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρωγμές, στις οποίες μπορεί να διεισδύσουν τα μικρόβια. Ο Μίτσελ προσθέτει ότι το πολύ συχνό πλύσιμο αφαιρεί από το δέρμα τα φυσικά έλαια που βρίσκονται στην επιφάνειά του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα «καλά», μη παθογόνα βακτήρια του δέρματος που το προστατεύουν από την εισβολή των «κακών» βακτηρίων, τα οποία προκαλούν τις μολύνσεις.

Το παρακάνουν

«Δεν χρειάζεται καθημερινό ντους, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι το παρακάνουν με το πλύσιμο» υποστηρίζει ο Μίτσελ. Ο καθηγητής συστήνει να μην πλένει κανείς με σαπούνι ή αφρόλουτρο ολόκληρο το σώμα του, αλλά να επικεντρώνεται στα σημεία που συνήθως προκαλούν την κακοσμία, όπως οι μασχάλες και τα πόδια.

Ιδανικό για τον Μίτσελ είναι να κάνει κανείς ντους μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Η Λάρσον συμφωνεί, προσθέτοντας ότι σημαντικό είναι να πλένει κανείς συχνά τα χέρια του και τα φορεμένα ρούχα, διότι σε αυτά συσσωρεύονται νεκρά κύτταρα του δέρματος και βακτήρια.

[ad_2]

Source link