Τι είναι ο κοροναϊός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Έκτακτη σύσκεψη στην Ελλάδα

[ad_1]

Σε συναγερμό έχει τεθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο μετά  την εμφάνιση ενός νέου Κορονοϊου στην Κίνα , καθώς ξυπνούν μνήμες από την επιδημία του SARS το 2002 που εξαπλώθηκε από την Κίνα σε 37 χώρες.

Με δεδομένο ότι τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, εμπειρογνώμονες στη Μεγάλη Βρετανία αναφέρουν σε έκθεση του Κέντρου Λοιμώξεων MRC του Imperial College London, ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δίνουν επισήμως οι κινεζικές αρχές κι ενδέχεται να φθάνει κοντά στους 1.700.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν  ότι λαμβάνουν μέτρα σε τρία αμερικανικά αεροδρόμια προληπτικά, ώστε να εντοπίζονται ταξιδιώτες από τη Βουχάν που μπορεί να έχουν συμπτώματα του νέου κοροναϊού.

Από την άλλη πλευρά οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνουν πως το νέο στέλεχος δεν είναι εξίσου φονικό με αυτό που προκαλεί το SARS, όμως η έρευνα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει απαντηθεί το πως και πόσο εύκολα μεταδίδεται.

Πάντως σε αυτή τη φάση ο ΠΟΥ δεν συνιστά περιορισμούς στα ταξίδια, εκδίδει όμως οδηγίες πρόληψης κι αντιμετώπισης σε χώρες που ενδέχεται να εντοπιστούν κρούσματα.

Όπως εξηγεί ο ΠΟΥ, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και αναπνευστικά προβλήματα.  Ο νέος ιός κατατάσσεται στην οικογένεια των κοροναϊών, όπως και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), το οποίο είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο όταν ξέσπασε επιδημία επίσης στην Κίνα.

Τι είναι ο κοροναϊός

Οι κοροναϊοί είνια μια μεγάλη ομάδα ιών, κοινών μεταξύ ζώων. Ορισμένοι μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, άλλοι όχι. Η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει το ρόλο που παίζουν οι κοροναϊοί σε περιπτώσεις βαριάς πνευμονίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) νέοι κοροναϊοί εμφανίζονται περιοδικά σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και αρκετοί κυκλοφορούν μεταξύ ζώων, χωρίς να έχουν επηρεάσει τους ανθρώπους. Έχουν την τάση να μεταλλάσσονται, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν μπορεί να αυξηθεί όσο κυκλοφορούν.

Το σημαντικότερο σύμπτωμα των κοροναϊών είναι ο πυρετός, αν και ορισμένοι ασθενείς νιώθουν κόπωση, έχουν ξηρό βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, συνάχι, και πιθανώς πονοκέφαλο, που μπορεί να κρατήσει λίγες μέρες. Όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά, υπάρχει πιθανότητα ο κοροναϊός να προκαλέσει λοίμωξη του κάτω αναπνευστικού, πνευμονία ή βρογχίτιδα. Λίγοι ανθρώπινοι κοροναϊοί, πάντως, είναι γνωστοί ως θανατηφόροι.

Πώς μεταδίδεται

Οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν από την επαφή ανθρώπων με ζώα. Επιστήμονες πιστεύουν ότι το MERS ξεκίνησε από καμήλες σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και το SARS πιθανώς από μοσχογαλές. Όσον αφορά στη μετάδοση των ιών από άνθρωπο σε άνθρωπο, συχνά συμβαίνει όταν κάποιος έλθει σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενούς, το βήχα, το φτάρνισμα ή τη χειραψία, αλλά όλα αυτά εξαρτώνται από το πόσο ιογενής είναι ο ιός.

Οι ιοί μπορεί να μεταδοθούν επίσης αν αγγίξει κάποιος κάτι που είχε αγγίξει προηγουμένως ένας ασθενής και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Πως μπορείτε να προστατευτείτε;

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων:

Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Βοηθήστε επίσης τα μικρά παιδιά να κάνουν το ίδιο. Αν δεν είναι διαθέσιμα νερό και σαπούνι, τότε χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.

Καλύψτε την μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντηλο, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και στη συνέχεια πετάξτε το στο καλάθι απορριμμάτων.

Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα σας με ακάθαρτα χέρια.

Αποφύγετε την στενή επαφή, όπως ανταλλαγή φιλιού, κοινή χρήση μαχαιροπίρουνων ή άλλων οικιακών σκευών με άτομα που είναι άρρωστα.

Έκτακτη σύσκεψη στην Ελλάδα – Μέτρα στα ελληνικά αεροδρόμια;

Την λίδια στιγμή οι αρμόδιοι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις αποφάσισαν νέα έκτακτη σύσκεψη σήμερα στον ΕΟΔΥ, με σκοπό την χάραξη εθνικής στρατηγικής για την υγειονομική θωράκιση της χώρας μας.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, o αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αναφέρει: »Το καλό είναι ότι δεν έχουμε απευθείας πτήση, οπότε αυτό είναι μια κάποια ασφάλεια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο περιστατικό μέσω connection flight. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια σύσκεψη στον ΕΟΔΥ και θα βγάλουμε νέες ανακοινώσεις με τα πιθανά νέα μέτρα που θα αποφασιστούν»

«Ψυχραιμία» συστήνει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας. 

Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ θα αποφασίσουν σήμερα και θα προτείνουν στα συναρμόδια υπουργεία, εάν υπάρχει ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα στα αεροδρόμια της χώρας μας, αναφέρει ο κ. Τσιόδρας:

«Αυτή τη στιγμή, το Λονδίνο στην Αγγλία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν απευθείας πτήσεις κι έχουν πάρει κάποια έξτρα μέτρα στις Πύλες. Εμείς πρέπει να έχουμε κάποια επαγρύπνηση, ώστε να αναγνωριστεί και να απομονωθεί γρήγορα ένα περιστατικό που έρχεται από αυτές τις περιοχές, με έμμεση πτήση, όχι κατευθείαν. Δεν έχουμε κατ’ ευθείαν πτήσεις στα αεροδρόμια τα δικά μας», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

 

 

Με πληροφορίες από healthreport, iatropedia, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

[ad_2]

Source link