Τα προειδοποιητικά σημάδια του υψηλού σακχάρου και του διαβήτη

[ad_1]

Ο διαβήτης μπορεί να επιτεθεί με λίγα ή καθόλου προειδοποιητικά σημάδια. Μάθετε να τους δίνετε περισσότερη προσοχή και να τα αντιμετωπίσετε προτού μετατραπούν σε χρόνια πάθηση, ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.

Στο σημερινό άρθρο, θα θέλαμε να σας πούμε τα πάντα για τα σημάδια του υψηλού σακχάρου ώστε να προσέχετε και να ανιχνεύσετε την ασθένεια νωρίς.

Γνωρίζατε ότι ο διαβήτης είναι γνωστός και ως ο «σιωπηλός δολοφόνος», ο οποίος μπορεί να σας επιτεθεί χωρίς να το αντιληφθείτε;

Αυτό ισχύει καθώς τα σημάδια του μπορεί να συγχυστούν με αυτά άλλων προβλημάτων υγείας ή προσωρινών παθήσεων.

Προσοχή στην υπεργλυκαιμία

Μία αύξηση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκληθεί από διάφορες αλλαγές στο σώμα σας. Οι περισσότερες έχουν να κάνουν με τη διανομή όταν γίνεται η επεξεργασία υδατανθράκων.

Όλα τα κύτταρα χρειάζονται γλυκόζη για ενέργεια. Για να μπορέσουν να πάρουν τη «μερίδα» τους, λαμβάνουν χώρα διάφορες διεργασίες. Όταν αυτό το σύστημα αποτυγχάνει για κάποιο λόγο όμως, τα κύτταρά σας απαιτούν περισσότερο φαγητό για να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους.

Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια τα οποία θα μπορούσατε να θεωρήσετε αρνητικά. Με το πέρασμα του χρόνου ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Τότε είναι που συμβουλεύεστε κάποιον γιατρό τυπικά, ο οποίος είναι υπεύθυνος για να δώσει μια σωστή θεραπεία σε περίπτωση που πάσχετε όντως από διαβήτη.

Τα σημάδια του υψηλού σακχάρου

Όταν αυξάνεται η γλυκόζη σας, γίνεται πιο αδύναμο το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο ευπαθές το σώμα σας σε όλα τα είδη μολύνσεων και τραυμάτων, τόσο στο δέρμα όσο και στις βλεννώδεις μεμβράνες σας. Επιπλέον, χάνετε μικρά αιμοφόρα αγγεία.

Γι’ αυτό είναι μείζονος σημασίας να προσέχετε τα σήματα που στέλνει το σώμα σας.

Αν έχετε υψηλά επίπεδα σακχάρου, το σώμα σας πιθανόν να προσπαθεί να σας το πει μέσω των ακόλουθων:

Υπερβολική όρεξη

Αρχικά, θα πρέπει να μάθετε πώς να ξεχωρίζετε τη φυσιολογική πείνα από τη συναισθηματική πείνα. Την τελευταία τη χαρακτηρίζει η έλλειψη του λόγου για τον οποίον διαλέγετε ορισμένες τροφές ή ποσότητες.

Στην περίπτωση «αληθινής» επιθυμίας για φαγητό όμως, το στομάχι σας μπορεί να γουργουρίζει, το κεφάλι θα πονάει και δεν έχει σημασία το τι θα φάτε: οτιδήποτε θα κάνει.

Όταν έχετε υψηλή περιεκτικότητα σακχάρου στο σώμα σας, αυτό προκαλεί πρόβλημα στην ικανότητα των κυττάρων να το καταναλώσουν.
Το σώμα το αντιλαμβάνεται αυτό ως έλλειψη θρεπτικών ουσιών και «ζητάει» από τον εγκέφαλο να στείλει τα σωστά σήματα, τα οποία σας κάνουν να πεινάτε.
Αυτό θα σας προμηθεύσει με περισσότερη γλυκόζη, και έτσι, ενέργεια για να λειτουργήσουν όλα κανονικά.

Αργή επούλωση

Αν κοπήκατε προετοιμάζοντας το φαγητό σας, είχατε πρόσφατα μια επέμβαση, ή υποφέρατε από κάποιο ατύχημα, ένας τρόπος για να αναγνωρίσετε τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι το γεγονός πως οι πληγές σας χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει επειδή οι αρτηρίες και οι φλέβες σας είναι γεμάτες με τόσο σάκχαρο ώστε να μην μπορούν να στείλουν αίμα στις περιοχές που χρειάζονται επούλωση.

Δερματικά προβλήματα

Ένα από τα κυριότερα σημάδια του διαβήτη είναι το ξηρό δέρμα και ο κνησμός. Σε κάποιες περιπτώσεις, εμφανίζονται σκούρα σημάδια γύρω από το λαιμό και κάτω από τα μπράτσα.

Μυκητιάσεις

Επειδή ο διαβήτης αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, το σώμα σας δεν έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί ενάντια στις επιθέσεις των βλαβερών μικροοργανισμών.

Γι’ αυτό μολύνσεις προερχόμενες από μύκητες (ειδικά Κάντιντα) και βακτήρια είναι πολύ συχνές. Ένα περιβάλλον γεμάτο ζάχαρη είναι το τέλειο μέρος γι’ αυτά να αναπαραχθούν και να αναπτυχθούν γρήγορα.

Όσον αφορά στις γυναίκες, οι κολπικές εκκρίσεις είναι ένας καλός τρόπος να προσδιορίσουν αν πάσχουν από τέτοιου είδους μολύνσεις, ειδικά κάντιντα.

Απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα ή γυμναστική, δεν είναι υγιής και είναι ένα σημάδι το οποίο δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Αν χάνετε βάρος χωρίς προφανή λόγο και σε σύντομο χρονικό διάστημα (πάνω από 3 κιλά τον μήνα), μπορεί να είναι εξαιτίας υψηλού σακχάρου.

Όταν τα κύτταρα δεν λαμβάνουν γλυκόζη ως πηγή ενέργειας, ψάχνουν για «καύσιμο» σε άλλα μέρη. Πού; Στις πρωτεΐνες της μυϊκής σας μάζας.

Επιπροσθέτως, τα νεφρά σας θα πρέπει να δουλέψουν περισσότερο για να αποβάλουν την παραπάνω ζάχαρη, προκαλώντας την απώλεια βάρους στο ενδιάμεσο (έτσι επίσης προκαλείται και νεφρική ανεπάρκεια).

Υπερβολική δίψα

Γνωρίζετε ήδη πόσο απαραίτητο είναι για το σώμα σας το να πίνετε νερό, και πως το σώμα σας, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες (όταν έχει πολλή ζέστη ή όταν γυμνάζεστε, παραδείγματος χάρη), σας «ζητάει» περισσότερα υγρά.

Πρέπει όμως να προσέχετε αν αντιληφθείτε τον εαυτό σας να διψάει συνεχώς ακόμη και όταν πίνετε αρκετό νερό.

Αυτό είναι το σήμα του σώματός σας πως χρειάζεται να αναπληρώσει τις αποθήκες υγρών επειδή έχει ήδη χρησιμοποιήσει ό,τι έχετε καταναλώσει για να θρέψει τα γεμάτα ζάχαρη κύτταρα.

Η επιθυμία για συχνή ούρηση

Επειδή το σώμα σας χρειάζεται όλο και περισσότερο νερό, θα δείτε πως πρέπει να πάτε συχνότερα στην τουαλέτα.

Αν δεν χρειαζόταν να ξυπνάτε ποτέ τη νύχτα για να ουρήσετε, ενώ τώρα το κάνετε, ή αν σταματάτε απότομα ορισμένες δραστηριότητες γιατί δεν αντέχετε ούτε λεπτό παραπάνω για να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας, ίσως θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Επισκεφθείτε αυτό το άρθρο: Συμπτώματα που καμία γυναίκα δεν πρέπει να παραβλέπει

Υπερβολική κόπωση

Ασχέτως το πόσο πολύ κοιμάστε ή ξεκουράζεστε, νιώθετε πάντα κούραση και αδυναμία.

Άνθρωποι των οποίων τα επίπεδα σακχάρου είναι υψηλά συνήθως βιώνουν μεγάλη κούραση και νιώθουν αργοκίνητοι. Και αν σηκώνονται συχνά τη νύχτα για να ουρήσουν, το πιθανότερο είναι ότι το σώμα τους δεν μπορεί να αναρρώσει αρκετά από τις δραστηριότητες της ημέρας.

Άλλα σημάδια του υψηλού σακχάρου περιλαμβάνουν:

Θολή όραση
Ερεθισμό
Μυρμήγκιασμα στα άκρα
Κράμπες στα πόδια
Ναυτία και εμετό
meygeia

[ad_2]

Source link