Σε απεργία διαρκείας τα Διαγνωστικά Κέντρα

[ad_1]

Από σήμερα Δευτέρα τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια θα έχουν τις πόρτες τους κλειστές. Αιτία, η απεργία που ξεκινούν οι ιδιοκτήτες τους. 

Αυτό σημαίνει πως δεν θα πραγματοποιείται καμία εξέταση, ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ απέβη  άκαρπη, αφού δεν βρέθηκαν τα 55 εκατ. ευρώ που ζητούσε ο κλάδος.

Οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων αναφέρουν ότι μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού περικοπής υπέρβασης των δαπανών (clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής –εάν συνυπολογιστούν και άλλες υποχρεωτικές εκπτώσεις– κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν πλέον το 45% μεσοσταθμικά. Μάλιστα, όπως τονίζουν, το clawback αντί να μειώνεται αυξάνεται διαρκώς – από 11% το 2016, σε 17% το 2017 και 24% το 2018.

Παράλληλα, κατηγορούν το υπουργείο Υγείας ότι προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στη λίστα όσων αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς ωστόσο να αυξάνει αντίστοιχα τον κλειστό προϋπολογισμό (370 εκατομμύρια ευρώ ετησίως) γι’ αυτές τις εξετάσεις, ενώ παράλληλα καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών τη μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και την οποία ωστόσο καλούνται να καλύψουν τα διαγνωστικά κέντρα.

Βασικά αιτήματα είναι:

· Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο.

· Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μηδενιστεί το clawback

· Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών

· Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία

· Στήριξη της Δημόσιας Υγείας

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει καλέσει τον κλάδο σε έκτακτη συνάντηση, για την Τρίτη 11 Ιουνίου

thetoc

[ad_2]

Source link