Σαρώνει η γρίπη: Δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών

[ad_1]

Δραματική είναι η κατάσταση στην χώρα από την επιδημία γρίπης που «σαρώνει» την επικράτεια, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς έχουν αυξηθεί σε 56 οι νεκροί, από 39 που ήταν τα θύματα της επιδημίας ακριβώς πριν από μία εβδομάδα. 

«Έχουν καταγραφεί συνολικά 56 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 49 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 7 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ» τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.  

«Πρόκειται για 39 άνδρες και 17 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη και διάμεση ηλικία 68 έτη. Όλοι οι θάνατοι οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 46 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών 39 (84,8%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 και 7 (15,2%) στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Σημειώνεται ότι τα 48 (85,7%) από τα 56 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω της γρίπης ειναι πέντε παιδιά, ενώ μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται ένα πεντάχρονο κορίτσι απο την Κρήτη και ένα βρέφος λίγων μηνών!

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, «κατά την εβδομάδα 04–10 Φεβρουαρίου 2019, στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 400 κλινικά δείγματα, όλα από τα νοσοκομεία. Τα 149 (37,2%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 148 (99,3%) ήταν τύπου Α και το 1 (0,7%) ήταν τύπου Β. Τα 119 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 18 (15,1%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 101 (84,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09».

Σαράντα ασθενείς σε ΜΕΘ μέσα σε μία εβδομάδα

Όπως σημειώνεται, από τις αρχές Οκτωβρίου 2018 έως και την εβδομάδα 04–10 Φεβρουαρίου 2019, «καταγράφηκαν 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.. Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 29 (13%)».

Σημειώνεται ότι μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ΜΕΘ σαράντα ασθενείς.

Τα κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Πρόκειται για 123 άνδρες και 96 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη, μέση ηλικία 58 έτη και διάμεση 62 έτη. Τα 218 (99,5%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α, το 1 (0,5%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 186 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 25 (13,4%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 161 (86,6%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Από τα 219 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 29 (13%).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα 166 (75,8%) από τα 219 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και εξ’αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 29 (17,5%).

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Κέντρου ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, «με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».

ΙΣΑ: Κατάρρευση της Α/βάθμιας φροντίδας

Με την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας συσχετίζει τον μεγάλο αριθμό θανάτων από τη γρίπη ο Ιατρικό Σύλλογος Αθηνών.

Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι «ο μεγάλος αριθμός θανάτων από γρίπη συσχετίζεται με την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» και καλεί το υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει άμεσα μέτρα. Η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας εξαιτίας των αποτυχημένων πειραματισμών του υπουργείου Υγείας έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, να μην έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, γεγονός που έπαιξε καθοριστικά δυσμενή ρόλο, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της επιδημίας» αναφέρει ο ΙΣΑ.

Προσθέτει ότι «μετά τη διακοπή των συμβάσεων, με τον ΕΟΠΥΥ των παθολόγων, των γενικών ιατρών και των παιδιάτρων στις 31/07/2018, υπάρχουν νομοί της Περιφέρειας που δεν έχουν συμβεβλημένους γιατρούς σε βασικές ειδικότητες. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας, επέλεξε να αποδυναμώσει τα Κέντρα Υγείας κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης, απολύοντας εκατοντάδες έμπειρους και καταξιωμένους γιατρούς. Σήμερα 1.200 γιατροί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες 11 εκατομμυρίων κατοίκων – αριθμός που είναι πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας».

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, έκανε λόγο για «σοβαρές πολιτικές ευθύνες» και σημείωσε ότι «η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, έχει αποτέλεσμα οι ασθενείς να μη βρίσκουν πλέον εύκολα συμβεβλημένο γιατρό. Έτσι καταφεύγουν ακόμα και με συμπτώματα απλής ίωσης στα δημόσια νοσοκομεία, προκαλώντας συμφόρηση στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Επίσης, οι ασθενείς, για να μην πληρώσουν από την τσέπη τους την επίσκεψη, καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και φτάνουν στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές».

[ad_2]

Source link