Παράσιτα στον εγκέφαλο: 4 τρόποι πρόληψης της θανατηφόρας μόλυνσης

[ad_1]

Οι ερευνητές δημοσίευσαν στα τέλη Μαρτίου μια μελέτη, η οποία αναφερόταν στην περίπτωση ενός 18χρονου άνδρα που πέθανε εξαιτίας παρασίτων στον εγκέφαλό του.

Η διάγνωση ήταν νευροκυστικέρκωση, μια παρασιτική ασθένεια που αναπτύσσεται όταν κάποιος καταπιεί αυγά ταινίας (σκουληκιού).

Η κυστικέρκωση οφείλεται στην Taenia solium και είναι η συχνότερη παρασιτική λοίμωξη του νευρικού συστήματος.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, ο άντρας εκδήλωσε επιληπτικές κρίσεις πριν τον θάνατό του σε νοσοκομείο στην Ινδία.

Ο ασθενής είχε υποστεί εγκεφαλική βλάβη λόγω των κύστεων στον εγκεφαλικό φλοιό και στον εγκέφαλο.

Οι κύστεις που επηρέασαν τον εγκέφαλο του ανθρώπου, το δεξί μάτι του και τον δεξιό όρχι του, προκλήθηκαν από τις προνύμφες των ταινιών.

Όπως ανέφεραν οι γιατροί Nishanth Dev και S. Zafar Abbas, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Φαρινταμπάντ, ο ασθενής έφτασε στα επείγοντα με οίδημα πάνω από το δεξί μάτι του και επιληπτικές κρίσεις που προκαλούσαν μυϊκή ακαμψία και απώλεια συνείδησης.

Ο νεαρός άνδρας πέθανε δύο εβδομάδες μετά την άφιξή του στα επείγοντα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, οι μολύνσεις από κυστικέρκωση επηρεάζουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται σε αγροτικές περιοχές αναπτυσσόμενων χωρών όπου οι άνθρωποι ζουν κοντά σε χοίρους.

H νόσος δεν μεταδίδεται απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ένας άνθρωπος μπορεί όμως να μεταδώσει την ασθένεια εάν ένας άλλος άνθρωπος έρθει σε επαφή με τα κόπρανά του, τα οποία περιέχουν τα αυγά της ταινίας.

Υπάρχουν τρόποι αποφυγής της μόλυνσης ή διάδοσής της.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω:

– Να πλένετε πάντα τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό μετά τη χρήση τουαλέτας, την αλλαγή πάνας και πριν την προετοιμασία του φαγητού, προκειμένου να αποφύγετε την κατάποση ή τη μετάδοση των αυγών της ταινίας.

– Να πλένετε καλά και να αφαιρείτε τη φλούδα από τα ωμά φρούτα και λαχανικά πριν την κατανάλωσή τους.

– Όταν ταξιδεύετε σε αναπτυσσόμενες χώρες, να τηρείτε τους κανόνες ασφαλείας τροφίμων και ποτών, όπως το να πίνετε μόνο εμφιαλωμένο ή βρασμένο νερό και να φιλτράρετε το μη ασφαλές νερό με δισκία ιωδίου.

– Ενημερώνετε πάντα τα παιδιά για τους κινδύνους και διδάξτε τους τη σημασία του καλού πλυσίματος των χεριών για την πρόληψη των ασθενειών.

Τα άτομα που αναπτύσσουν κυστικέρκωση μπορεί να έχουν όγκους κάτω από το δέρμα που έχει προσβληθεί και να παρουσιάζουν σύγχυση. Τα συμπτώματα της νόσου συνήθως εκδηλώνονται μήνες ή και χρόνια μετά τη μόλυνση.

Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν αντιπαρασιτικά φάρμακα σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη για τη θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί το άτομο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση εάν δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή.

 

Πηγή: onmed.gr

[ad_2]

Source link