Ο λόγος που οι Άγγλοι γιορτάζουν σήμερα την Ημέρα Μπύρας

[ad_1]

Εθνική Ημέρα Μπύρας είναι η 15η Ιουνίου για τους Βρετανούς. Ως θεσμός, δεν είναι καθόλου παλιός. Ίσα ίσα που φέτος θα γιορταστεί για μόλις τέταρτη φορά. Την καθιέρωσε η συγγραφέας και σομελιέ μπύρας Τζέιν Πέιτον το 2015 και ο λόγος που επιλέχθηκε η 15η Ιουνίου έχει να κάνει με τη Μάγκνα Κάρτα!

Η Magna Carta, ή Μεγάλος Χάρτης, ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα στην ιστορία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, υπογράφηκε στις 15 Ιουνίου του 1215 και ουσιαστικά ζητούσε από τον Βασιλιά να αποκηρύξει κάποια δικαιώματά του, να σεβαστεί τις νομικές διαδικασίες και να αποδεχτεί ότι θα δεσμεύεται από τους νόμους. Η Μάγκνα Κάρτα αναφέρει την μπύρα στο άρθρο 35, όπου σημειώνεται: «Θα υπάρχουν κοινά μέτρα για το κρασί, την μπύρα και τα σιτηρά σε όλο το βασίλειο».

Η μπύρα θεωρείται εθνικό ποτό της Βρετανίας εδώ και χιλιετίες, πολύ πριν υπάρξει καν η χώρα, και σήμερα 7 στα 10 ποτά που πωλούνται στις παμπ είναι μπύρες. Ο εορτασμός της Εθνικής Ημέρας Μπύρας είναι πολύ απλός: πας σε μια παμπ και γίνεσαι λιώμα. Το μοναδικό τελετουργικό του στοιχείο είναι η Πρόποση στη Μπύρα (Cheers to Beer) που γίνεται στις 7 το απόγευμα. Στην ιστοσελίδα της Beer Day Britain υπάρχει και ο σχετικός ύμνος που μπορούν να μάθουν και να τραγουδήσουν όσοι είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους εκείνη τη στιγμή…

Πηγή: reader.gr

[ad_2]

Source link