Οι σχέσεις προσθέτουν κιλά, λένε οι επιστήμονες

[ad_1]

Δεν είναι ασυνήθιστο να παίρνεις κιλά όταν ξεκινάς μία νέα σχέση γιατί, όπως και να έχει, το κίνητρό σου να προσέχεις τι τρως είναι μικρότερο όταν υπάρχει ήδη ένας σύντροφος που τον ελκύεις.

Αλλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που βάζεις επιπλέον κιλά. Στην πραγματικότητα, η αύξηση του σωματικού βάρους οφείλεται στο γεγονός ότι οι ώρες του γεύματος αποτελούν πλέον κεντρικό κομμάτι μίας σχέσης, ειδικά για εκείνους που συγκατοικούν. Σύμφωνα με την δρ. Κάθριν Χάνκι, διατροφολόγο στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, τα ζευγάρια βάζουν από 1,3 έως 1,8 κιλά τους πρώτους τρεις μήνες που συγκατοικούν, και οι νιόπαντροι μπορεί να βάλουν κατά μέσο όρο 1,8 με 2,3 κιλά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του γάμου.

Τα παραπάνω έχουν μία λογική αν αναλογιστεί κανείς ότι το να μοιράζεσαι ένα γεύμα είναι συχνά το επίκεντρο των πρώτων ραντεβού πολλών ζευγαριών. Και καθώς οι σχέσεις εξελίσσονται, το να πας για δείπνο είναι ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο τα ζευγάρια ενισχύουν τη σχέση τους.

Ωστόσο, η Χάνκι δήλωσε στους «The Times» ότι η αύξηση του σωματικού βάρους που προκύπτει έπειτα από μία σχέση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο επειδή τα ζευγάρια όχι μόνο τρώνε περισσότερο, αλλά γίνονται και λιγότερο δραστήρια.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο πολιτιστικό ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά η Χάνκι. «Οι άνθρωποι που συγκατοικούν πρέπει πραγματικά να προσέχουν το βάρος τους. Το να γίνεις παχύσαρκος είναι κακό για την αυτοεκτίμηση και μπορεί να βλάψει και τη σχέση».

Παλιότερες μελέτες υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της Χάνκι ότι η συγκατοίκηση με έναν σύντροφο αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Για παράδειγμα, έρευνα από το 2007 διαπίστωσε ότι η αύξηση του βάρους έπειτα από μία σχέση είναι μεταδοτική, επειδή οι σύντροφοι τείνουν να διαμορφώνει ο ένας τη συμπεριφορά του άλλου. Έτσι, αν ο ένας στη σχέση γίνει παχύσαρκος, ο άλλος έχει 37% περισσότερες πιθανότητες να παχύνει.

Επιπλέον, έρευνα του 2013 που διεξήχθη από το Southern Methodist University (SMU) διαπίστωσε ότι όσο πιο ευτυχισμένα είναι τα ζευγάρια, τόσο περισσότερα κιλά κερδίζουν μέσα σε μία διετία, ενώ όσοι είναι δυστυχισμένοι διατηρούν το βάρος τους.

Η ευτυχία και η αύξηση του βάρους συσχετίζονται, γιατί όσο πιο ικανοποιημένοι είστε με τον σύντροφό σας, τόσο λιγότερη πίεση ασκείτε στον εαυτό σας να διατηρηθείτε στα ίδια κιλά. Και όπως σημειώνει και η έρευνα του SMU, η διατήρηση του βάρους «προκαλείται κυρίως από την επιθυμία να προσελκύσετε ένα σύντροφο».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες τείνουν να παίρνουν περισσότερα κιλά από τους άντρες σε μία σχέση. Σύμφωνα με το Health Orange, αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στον μεταβολισμό και στο γεγονός ότι οι γυναίκες τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες της σχέσης παρά στις δικές τους.

huffingtonpost

[ad_2]

Source link