Οικογενειακός γιατρός με… ασφαλισμένους 2 ταχυτήτων

[ad_1]

Σε ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων θα οδηγήσει το νέο σύστημα του οικογενειακού γιατρού, σύμφωνα με τις αλλαγές στα ραντεβού στις δημόσιες δομές Υγείας που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, παρέθεσε χθες συνέντευξη Τύπου επιχειρώντας να δώσει διευκρινίσεις για τις καθυστερήσεις και τα «αγκάθια» του πολυσυζητημένου σχεδίου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι με εγκύκλιο που θα αναρτηθεί σύντομα οι ασφαλισμένοι που θα κινούνται στο δημόσιο σύστημα Υγείας μέσω του συστήματος παραπομπών από τους οικογενειακούς γιατρούς θα έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού για επισκέψεις και εξετάσεις στα Κέντρα Υγείας για αρχή και στα νοσοκομεία σε δεύτερο χρόνο.

Η λογική της Αριστοτέλους για αυτή την «πριμοδότηση» στους ασφαλισμένους που είναι εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό είναι να δώσει κίνητρο σε όλους τους πολίτες να γραφτούν σε οικογενειακούς γιατρούς, καθώς θεωρεί ότι το νέο σύστημα της ΠΦΥ πραγματικά θα οδηγήσει σε πολύ πιο αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Τόσο ο υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, όσο και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Σταμάτης Βαρδαρός, ξεκαθάρισαν ότι η παραπάνω ρύθμιση δεν θα λάβει «τιμωρητική» μορφή για τους πολίτες που δεν έχουν γραφτεί στον οικογενειακό γιατρό. Αλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά και ορισμένες περιοχές είναι ακάλυπτες.

Νέα καθυστέρηση

Ξανά προς τα πίσω… τραβιέται η εφαρμογή του συστήματος παραπομπών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ανακοινώσει ότι το σύστημα των παραπομπών από οικογενειακό γιατρό προς άλλους ειδικούς γιατρούς, συμβεβλημένους με ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία θα ξεκινούσε από την 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο, εφόσον δεν είναι ακόμη επαρκής η κάλυψη σε οικογενειακούς γιατρούς, θα καθυστερήσει και άλλο η υποχρεωτικότητα του συστήματος παραπομπών. Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, «δεν κάνουμε πίσω στην εφαρμογή του gatekeeping. Θέλουμε ιδανικά ο οικογενειακός γιατρός να διαχειρίζεται και τα ραντεβού σε άλλες δομές και γιατρούς. Ωστόσο δεν θέλουμε και μια ανελαστική εφαρμογή».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εξακολουθούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες όπως και σήμερα, δηλαδή να επισκέπτονται ειδικούς γιατρούς, νοσοκομεία κ.τ.λ. χωρίς παραπεμπτικό. Δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το υπουργείο Υγείας για το πότε θα μπει σε καθολική εφαρμογή το σύστημα gatekeeping.

etypos

[ad_2]

Source link