Οδηγός πρώτων βοηθειών για τα τσιμπήματα. Προσοχή σε τσούχτρες, μέλισσες και κουνούπια

[ad_1]

Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο μήνας που οι παραλίες της χώρας βουλιάζουν από τους παραθεριστές. Συχνά όμως απρόσμενοι… επισκέπτες, όπως οι τσούχτρες και οι μέλισσες, διαταράσσουν τις ανέμελες στιγμές στο νερό, την παραλία ή τη βόλτα κάνοντας το δέρμα να υποφέρει. Γι’ αυτό και οι ειδικοί της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) έχουν δημιουργήσει έναν οδηγό πρώτων βοηθειών και χρήσιμων συμβουλών, ώστε τα τσιμπήματα να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.Προσοχή στο δηλητήριο της τσούχτρας
Αναλυτικότερα, οι τσούχτρες που κατά κανόνα σπέρνουν τον πανικό στους μικρούς αλλά και τους μεγάλους λουόμενους είναι ασπόνδυλα ζώα, που ανήκουν στα κνιδόζωα και προκαλούν, εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα μας, έντονο πόνο και τσούξιμο.

«Οι τσούχτρες έχουν ζελατινώδη υφή, με σώμα σε σχήμα καμπάνας, από το οποίο εκφύονται τα πλοκάμια τους. Στην επιφάνεια των πλοκάμων ανευρίσκονται εκατομμύρια κνιδοκύτταρα ή νηματοκύτταρα, εντός των οποίων υπάρχουν οι κνιδοκύστεις, οι οποίες περιέχουν το δηλητήριο της τσούχτρας», σημειώνουν οι ειδικοί.

Οταν συνεπακόλουθα «μία τσούχτρα έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα αμύνεται και εκατοντάδες ή χιλιάδες κνιδοκύστεις αποκόπτονται από το σώμα της και προσκολλώνται στο ανθρώπινο δέρμα απελευθερώνοντας ισταμίνη και άλλες τοξίνες».

Η πρώτη αντίδραση του οργανισμού είναι ο οξύτατος πόνος και εντός λεπτών παρατηρείται διάχυτη ερυθρότητα και οίδημα στα σημεία τα οποία προσβλήθηκαν, με εντονότατο αίσθημα καύσου και κνησμού. «Στις περιπτώσεις που η ποσότητα του δηλητηρίου της μέδουσας είναι πολύ μεγάλη, τότε ενδέχεται να προκληθεί αναφυλακτικού τύπου αντίδραση», προειδοποιούν τα μέλη της Εταιρείας.

Ανάλογα με το είδος μέδουσας, διαφέρει και η αντιμετώπιση, λόγω σημαντικών διαφορών στην τοξίνη που περιέχουν.

Τι μπορείτε να κάνετε …

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

[ad_2]

Source link