Μην αγνοήσετε τη ύπουλα σημάδια που δείχνουν δυσλειτουργία στη χολή!

[ad_1]

Μην αγνοήσετε τη ύπουλα σημάδια που υποδεικνύουν δυσλειτουργία στη χοληδόχο κύστη.

Σε σύγκριση με άλλα όργανα του πεπτικού, όπως το στομάχι ή και το έντερο, η χοληδόχος κύστη είναι ένα «παραμελημένο» όργανο, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα για τη λειτουργία του, τη σημασία του αλλά και για τα συμπτώματα που προκαλεί.

Πού βρίσκεται και πού χρησιμεύει

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι και λίγο πιο πάνω από το πάγκρεας, ψηλά και δεξιά στην κοιλιακή χώρα. Συνηθίζουμε να την αποκαλούμε απλώς χολή, αν και ορθότερα η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται για να περιγράψει το υγρό που αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη και το οποίο βοηθά στη διάσπαση των λιπαρών κατά τη διαδικασία της πέψης.

Η χολή που αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη αποτελείται από λιπαρές ουσίες, όπως η χοληστερόλη. Όταν τα επίπεδα των ουσιών αυτών είναι πολύ υψηλά αυξάνονται οι πιθανότητες να σχηματιστούν συμπαγείς κρύσταλλοι (πέτρες) που προκαλούν τη λεγόμενη χολολιθίαση –κοινώς τις πέτρες στη χολή.

Η χολολιθίαση είναι σε πολλές περιπτώσεις «αθόρυβη», δηλαδή δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται θεραπεία και οι πέτρες ανιχνεύονται τυχαία με αξονική ή υπέρηχο που διενεργείται για τη διερεύνηση άλλου ιατρικού προβλήματος.

Άλλοτε πάλι οι πέτρες προκαλούν σαφή σημάδια και συμπτώματα που μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως πολύ σοβαρά. Στην περίπτωση αυτή η χολολιθίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση, φαρμακευτική αγωγή ή λιθοτριψία.

Ποια συμπτώματα προκαλεί … Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

[ad_2]

Source link