Κορονοϊός: Μπορεί κάποιος να μολυνθεί δύο φορές; Τι λέει ο ΠΟΥ

[ad_1]

O κορονοϊός είναι απίθανο να μολύνει για δεύτερη φορά τους ανθρώπους και όσοι συνεχίζουν να είναι θετικοί στον ιό απλώς αποβάλλουν τα νεκρά κύτταρα, αποκάλυψαν ειδικοί.

Υπήρξαν πολυάριθμα περιστατικά ατόμων που εξακολουθούν να βγαίνουν θετικά στον κορονοϊό μετά από μια φαινομενική ανάρρωση.

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πιστεύουν ότι είναι απίθανο να μολυνθούν οι άνθρωποι τόσο σύντομα μετά την πάθηση της νόσου και την ανάρρωσή τυος , αλλά τα μακροπρόθεσμα δεδομένα των επαναμολύνσεων δεν είναι διαθέσιμα για προφανείς λόγους.

Ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε στο AFP: “Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι ασθενείς εξετάζονται θετικά αφού ανακάμψουν κλινικά. Από όσα γνωρίζουμε σήμερα – και αυτό βασίζεται σε πολύ πρόσφατα δεδομένα – φαίνεται ότι αυτοί οι ασθενείς αποβάλλουν τα εναπομείναντα υλικά από τους πνεύμονές τους, ως μέρος της φάσης ανάρρωσης”.

Όπως ανέφερε: “Χρειαζόμαστε συστηματική συλλογή δειγμάτων από ασθενείς που έχουν αναρρώσει για να κατανοήσουμε καλύτερα πόσο καιρό “δείχνουν” ζωντανό τον ιό. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε εάν αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους”.

Σε συνέντευξή του στο BBC, η Μαρία Βαν Κέρχοβιτς, μέρος του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ, εξήγησε πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το σενάριο “νεκρά κύτταρα”.

Όπως είπε “καθώς οι πνεύμονες θεραπεύονται, υπάρχουν μέρη του πνεύμονα που είναι νεκρά κύτταρα που εμφανίζονται. Αυτά είναι θραύσματα των πνευμόνων που είναι πραγματικά θετικά στον ιο. Δεν είναι μολυσματικός ιός, δεν είναι επανενεργοποίηση. Είναι στην πραγματικότητα μέρος της διαδικασίας θεραπείας”.

“Αυτό σημαίνει ότι έχουν ανοσία; Αυτό σημαίνει ότι έχουν ισχυρή προστασία έναντι της μόλυνσης; Δεν γνωρίζουμε ακόμη την απάντηση σε αυτό”.

Η Μαρία Βαν Κέρχοβιτς ανέφερε πως πρέπει επίσης να καταλάβουμε εάν αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα – η κατοχή ζωντανού ιού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορεί να μεταδοθεί σε άλλο άτομο.”.

Πηγή: BBC, AFP

[ad_2]

Source link