Καρκίνος νεφρού: Προσοχή στα πρώιμα συμπτώματα

[ad_1]

Το αίμα στα ούρα και ο πόνος ή το αίσθημα βάρους στην μία πλευρά του σώματος, λίγο πάνω από τη μέση, μπορεί να είναι ύποπτα για καρκίνο του νεφρού.

Ο καρκίνος του νεφρού είναι αρκετά ύπουλος, αφού στα αρχικά στάδιά του συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Όταν, όμως, ο όγκος μεγαλώσει αρκετά και αρχίσει να πιέζει τις παρακείμενες δομές μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες ύποπτες ενδείξεις.

Όπως εξηγεί ο παθολόγος-ογκολόγος Λουκάς Κοντοβίνης, από την Ογκολογική Ομάδα Oncomedicare στη Θεσσαλονίκη, υπολογίζεται ότι στο περίπου 20-30% των περιπτώσεων ο καρκίνος του νεφρού διαγιγνώσκεται όταν είναι μεταστατικός.

Όταν ο καρκίνος του νεφρού μεγαλώσει αρκετά μπορεί να προκαλέσει κυρίως μία τριάδα συμπτωμάτων, προσθέτει. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

Αιματουρία. Μπορεί να είναι μακροσκοπική ή μικροσκοπική.

Αίσθημα βάρους. Το αίσθημα βάρους εκδηλώνεται συνήθως στην μία από τις δύο πλευρές του σώματος, λίγο πάνω από τη μέση.

Πόνος λίγο πάνω από τη μέση. Ο πόνος αυτός είναι ισχυρός αλλά όχι στα επίπεδα ενός κολικού στο νεφρό. Ωστόσο χρειάζεται κάποιο παυσίπονο για να περάσει (π.χ. παρακεταμόλη). Ο πόνος είναι ύποπτος εφ’ όσον δεν οφείλεται σε τραυματισμό ή σωματική καταπόνηση.

Άλλα ύποπτα συμπτώματα είναι η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η αδυναμία, η καταβολή δυνάμεων, η ανεξήγητη αναιμία, ακόμα και ο πυρετός που δεν οφείλεται σε λοίμωξη ή σε άλλη αιτία.

Η μακροσκοπική και μικροσκοπική αιματουρία

Όπως εξηγεί ο χειρουργός-ουρολόγος Ηρακλής Πούλιας, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και επιστημονικός συνεργάτης του Ομίλου Υγεία, η ύπαρξη αίματος στα ούρα (αιματουρία) είναι ένα από τα πιο ύποπτα συμπτώματα για κακοήθη νόσο στο ουροποιητικό.

Στην μακροσκοπική αιματουρία ο ασθενής βλέπει το αίμα από την αρχή ως το τέλος της ούρησης (ολική αιματουρία), χωρίς όμως να νιώθει πόνο. Το αίμα μπορεί να εμφανίζεται σε κάθε ούρηση ή περιστασιακά. Σε τέτοια περίπτωση ο ασθενής έχει διαλείπουσα αιματουρία.

Η μικροσκοπική αιματουρία ανιχνεύεται εργαστηριακά με την γενική ούρων ή με άλλη εξέταση (π.χ. χρωματογραφική ταινία ούρων – dipstick).

«Τόσο η αιματουρία όσο και τα άλλα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν μπορεί να οφείλονται σε πολλές αιτίες. Επομένως ο καρκίνος του νεφρού δεν είναι απαραιτήτως η αιτία, όταν εκδηλώνονται», διευκρινίζει ο κ. Πούλιας. «Οπωσδήποτε όμως πρέπει να αξιολογούνται από τον ειδικό ιατρό».

Αυτό ισχύει ακόμα κι αν ο ασθενής έχει μόνο αιματουρία. «Όποιος βλέπει αίμα στα ούρα του ή του λέει ο εργαστηριακός ιατρός ότι βρήκε ίχνη αίματος στις εξετάσεις, πρέπει να απευθύνεται αμέσως σε έναν γιατρό για αξιολόγηση», υπογραμμίζει ο κ. Πούλιας. «Παρότι αιματουρία μπορεί να προκαλέσουν και καλοήθεις καταστάσεις, όπως η ουρολοίμωξη, είναι σημαντικό να αξιολογείται. Ιδίως όταν δεν αποτελεί παροδικό φαινόμενο, αλλά κάτι που επαναλαμβάνεται».

Πηγή: iatropedia

[ad_2]

Source link