Καρδιαγγειακά & πρόωρος θάνατος: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο μισό αυγό την ημέρα

[ad_1]

Η σχέση των αυγών με τη χοληστερίνη και τα καρδιαγγειακά έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολλών μελετών.

Μελέτη του 2017, είχε διαπιστώσει ότι τα αυγά είναι γενικά ασφαλή για την καρδιά.

Νέα μελέτη ωστόσο, αυτή τη φορά από τους ερευνητές του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόις των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 300mg ή περισσότερων χοληστερόλης την ημέρα, τα οποία ισοδυναμούν με τρία αυγά την εβδομάδα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 30.000 ενήλικες για 17 χρόνια, οι οποίοι έτρωγαν περισσότερα αυγά και η διατροφή τους περιλάμβανε φαγητά με χοληστερόλη.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκαν 5.400 καρδιαγγειακά και συγκεκριμένα 1.302 εγκεφαλικά επεισόδια, 1.897 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας και 113 θάνατοι λόγω καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, 6.132 από τους συμμετέχοντες πέθαναν και από άλλες αιτίες.

Οι ειδικοί εξήγησαν ότι πρέπει να γνωρίζουμε πως ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 186 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης. Όσο λιγότερες ποσότητες χοληστερόλης καταναλώνουμε, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης, ότι η πρόσληψη επιπλέον 300mg διαιτητικής χοληστερόλης ημερησίως, συνδέεται με 3,2% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και 4,4% αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Norrina Allen, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg στο Πανεπιστήμιο Northwestern, σημείωσε πόσο σημαντικό είναι οι επιστήμονες να υπενθυμίσουν στους ανθρώπους ότι υπάρχει χοληστερόλη στα αυγά, ειδικά στους κρόκους, και αυτό έχει βλαβερή επίδραση στην υγεία τους. Πρέπει να γνωρίζουμε, πρόσθεσε, ότι η κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 27%.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η μελέτη αυτή αποτελεί μια προειδοποίηση καθώς υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που οδήγησαν τους συμμετέχοντες σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όπως ήταν η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το αλκοόλ, το κάπνισμα, τα επίπεδα άσκησης και οι διατροφικές τους συνήθειες.

Εκτός από τα αυγά, άλλες τροφές πλούσιες σε χοληστερίνη είναι τα γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (βούτυρο, κρέμα γάλακτος κ.λπ.), καθώς και τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA

 

Πηγή: onmed.gr

[ad_2]

Source link