Εποχική vs χρόνια τριχόπτωση: Πώς θα τις ξεχωρίσετε

[ad_1]

Η Τριχόπτωση αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες.

Τι γνωρίζουμε, όμως, πραγματικά σήμερα για την εν λόγω πάθηση; Αλήθεια, ποια είναι τα πρώτα «ύποπτα» σημάδια τα οποία προειδοποιούν ότι κάποιος πάσχει από αυτή; Άραγε, ποιες είναι σήμερα οι πιο αποτελεσματικές και ανώδυνες θεραπείες;

Προκειμένου να κατανοήσουμε το πρόβλημα και να αναφερθούμε στις πλέον σύγχρονες λύσεις, είναι απαραίτητο να κάνουμε μία σημαντική διάκριση και συγκεκριμένα, να ξεκαθαρίσουμε πως υπάρχουν δύο είδη τριχόπτωσης: Η εποχική και η χρόνια. Το ποια θεραπεία θα ακολουθήσει ο καθένας, εξαρτάται από το είδος της τριχόπτωσης και φυσικά, τον βαθμό του προβλήματος.

Τι είναι η εποχική τριχόπτωση

Η εποχική αντιδραστική τριχόπτωση είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο το οποίο αφορά και στα δύο φύλα και τα άτομα που επηρεάζονται από αυτή, παρατηρούν αυξημένη απώλεια μαλλιών κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών περιόδων.

Η αλήθεια είναι πως σε φυσιολογικά πλαίσια, οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν περίπου 50 τρίχες την ημέρα. Ωστόσο, από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι παρατηρούν μία αυξημένη απώλεια μαλλιών. Το γεγονός αυτό φέρεται να σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες καθώς και με το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία και συγκεκριμένα λόγω των ελεύθερων ριζών.

Είναι, όμως, σημαντικό να τονίσουμε πως η εποχική τριχόπτωση αποτελεί ένα παροδικό, αισθητικό πρόβλημα που δεν μας ταλαιπωρεί για διάστημα μεγαλύτερο των δυο μηνών και μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα τριχοτονωτικά προϊόντα και ειδικά συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να ενδυναμώσουν την τρίχα.

Πού οφείλεται τελικά η χρόνια τριχόπτωση

Και από την εποχική περνάμε στη χρόνια τριχόπτωση, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί σε μεγαλύτερο βαθμό τον αντρικό πληθυσμό. 

Εκτός από την εναλλαγή των εποχών, η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παραμέτρους, όπως στη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, τις ορμονικές διαταραχές, τις εξαντλητικές δίαιτες, το άγχος και την καταπόνηση του οργανισμού. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

Ποια είναι, λοιπόν, η διαφορά ανάμεσα στην εποχική και τη χρόνια τριχόπτωση και πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει από τι πάσχει; Ένας ειδικός είναι εκείνος ο οποίος θα δώσει την απάντηση στον κάθε ασθενή. Ωστόσο, το σημαντικό είναι να παρατηρήσετε εγκαίρως τα ανησυχητικά σημάδια. Για παράδειγμα, αν χάνετε πολλές (δηλαδή πάνω από 100) τρίχες κάθε μέρα και οι περισσότερες από αυτές δεν επανεμφανίζονται ή, αν αρχίσουν να δημιουργούνται αραιώσεις στο κεφάλι, τότε ενδεχομένως δεν πάσχετε από εποχική τριχόπτωσ

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί σήμερα το πρόβλημα

Τα καλά νέα είναι πως σήμερα το πρόβλημα της τριχόπτωσης -εποχικής ή χρόνιας- μπορεί να αντιμετωπιστεί ή να περιοριστεί σημαντικά με τα κατάλληλα προϊόντα για τριχόπτωση και ορισμένες διατροφικές αλλαγές ή προσθήκες στο καθημερινό μας «μενού».

Πράγματι, η διατροφή διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά στην τριχόπτωση. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι απαραίτητο να την ενισχύουμε με πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και πολύ νερό. Καλό είναι, επίσης, να περιορίζουμε την χρήση προϊόντων styling καθώς και τη συχνότητα που λουζόμαστε κάθε εβδομάδα. Και αυτό διότι με το λούσιμο τα μαλλιά χάνουν τα φυσικά τους έλαια που ενυδατώνουν την τρίχα.

Την ίδια ώρα, όμως, μια ολοκληρωμένη αγωγή αντιμετώπισης της τριχόπτωσης μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη και ανώδυνη λύση σε κάθε περίπτωση. Διότι χάρη στις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί γύρω από το σημαντικό αυτό θέμα και φυσικά την τεχνολογική εξέλιξη, σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας τη σειρά εξειδικευμένων προϊόντων Hair Force της FREZYDERM που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Για παράδειγμα, ένα ειδικό σαμπουάν για την τριχόπτωση μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο «σύμμαχο» και για τα δύο φύλα. Σήμερα έχουμε, επίσης, στη διάθεσή μας μια ειδική λοσιόν για την πρόληψη και αντιμετώπιση της τριχόπτωσης καθώς και μάσκες μαλλιών για τριχόπτωση.

Δύο ακόμη σύγχρονες λύσεις που ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης αφορούν στην ειδική αγωγή μονοδόσεων καθώς και τη λήψη ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής για τα μαλλιά. Η πρώτη συμβάλλει στον έλεγχο της ορμονοεπαγόμενης τριχόπτωσης, υποστηρίζοντας την αγκίστρωση της ρίζας επί του τριχωτού, ενώ η δεύτερη βοηθά -μεταξύ άλλων- στην αύξηση της τριχοφυΐας και την ενδυνάμωση της τρίχας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να δίνουμε πάντα σημασία στα σημάδια που μας προειδοποιούν και να μη διστάζουμε να μιλήσουμε για το πρόβλημά μας και να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό. Η τριχόπτωση αποτελεί σίγουρα ένα πρόβλημα που μας επηρεάζει και σε ψυχολογικό επίπεδο. Ωστόσο, η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμέτωπη, μπορούν να μας βοηθήσουν να την καταπολεμήσουμε, είτε είναι εποχική, είτε χρόνια.

 

onmed

[ad_2]

Source link