Εννιά πρώιμα σημάδια που δείχνουν υποθυρεοειδισμό

[ad_1]

Αν και από μόνα τους τα παρακάτω σημάδια ίσως να μη φανερώνουν προβλήματα με τον θυρεοειδή, αν προσέξετε ότι παρουσιάζετε αρκετά από αυτά ταυτόχρονα, είναι καλή ιδέα να δείτε έναν ειδικό για να αποκλείσετε τον υποθυρεοειδισμό.

Γνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν υποθυρεοειδισμό; Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια νόσος που επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σας. Ο αδένας αυτός ρυθμίζει τον μεταβολισμό σας, εκκρίνει διάφορες ορμόνες και ελέγχει μερικές από τις ζωτικές διεργασίες του σώματός σας.

Πρόκειται για μια συνηθισμένη διαταραχή στον πληθυσμό, η οποία προσβάλλει κυρίως γυναίκες. Παρουσιάζεται όταν οι ορμόνες του θυρεοειδούς μειώνονται καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση ενός σταθερού και υγιούς βάρους.

Η πρωταρχική αιτία είναι οι μεταβολές στις φλεγμονώδεις διεργασίες του σώματος, που προκαλούν εκφύλιση στα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα.

Αν και η νόσος εξελίσσεται διαφορετικά για τον καθένα, η διάγνωση μπορεί επίσης να είναι δύσκολη λόγω της απουσίας ξεκάθαρων συμπτωμάτων.

Λόγω αυτού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε μερικά από τα σημάδια που δείχνουν υποθυρεοειδισμό, τα οποία μπορεί να μοιάζουν συνηθισμένα αλλά θα μπορούσαν να συνδέονται με την εμφάνισή του.

Μάθετε ποια είναι!

1. Κόπωση

Κουρασμένη γυναίκα

Η σωματική και η διανοητική κόπωση μπορεί να οφείλονται σε μια ποικιλία διαταραχών και προβλημάτων υγείας.

Ωστόσο, αν αισθάνεστε συνέχεια κόπωση, δεν θα πρέπει να αποκλείσετε την πιθανότητα να έχετε υποθυρεοειδισμό.

2. Αύξηση βάρους

Η αύξηση βάρους συνήθως αποδίδεται στην κακή διατροφή και στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Όμως, αν έχετε καλές συνήθειες αλλά το βάρος σας εξακολουθεί να αυξάνεται, πιθανώς αυτό οφείλεται σε πρόβλημα με τον θυρεοειδή.

Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει τη λειτουργία του μεταβολισμού σας, επιβραδύνοντάς τον και εμποδίζοντας τη σωστή καύση ενέργειας.

3. Απώλεια μνήμης

Νευρώνας

Όταν ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα με τη γνωστική λειτουργία σας.

Οι ορμονικές ανισορροπίες που παρουσιάζονται λόγω του υποθυρεοειδισμού μπορούν να επηρεάσουν τις διανοητικές δεξιότητες και τη μνήμη σας.

Καθώς η παραγωγή ορμονών μειώνεται, ο εγκέφαλός σας τείνει να κουράζεται πιο εύκολα και αργότερα μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρές διαταραχές.

4. Υψηλή χοληστερίνη

Αν και οι γιατροί συνήθως δεν υποψιάζονται ότι για τα υψηλά επίπεδα της κακής χοληστερίνης είναι υπεύθυνος ο θυρεοειδής, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα που δείχνει υποθυρεοειδισμό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα σας χάνει την ικανότητά του να αποβάλλει τη χοληστερίνη από τις αρτηρίες, κάτι που τελικά οδηγεί στη συσσώρευσή της.

5. Μειωμένη λίμπιντο

Γυναίκα σκεπασμένη με σεντόνι

Η μειωμένη λίμπιντο και η έλλειψη γενικού σεξουαλικού ενδιαφέροντος μπορεί να φανερώνει κάποια διαταραχή στον θυρεοειδή.

Η μείωση της παραγωγής ορμονών και οι άλλες αλλαγές που τη συνοδεύουν μπορεί να μειώσουν την επιθυμία σας για σεξουαλική δραστηριότητα.

Επιπλέον, η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα συνδέεται στενά με τη λειτουργία των επινεφριδίων σας, γεγονός που αποτελεί κλειδί για την παραγωγή και τη ρύθμιση των σεξουαλικών ορμονών.

6. Αλλαγές στη διάθεση

Μία από τις παρενέργειες της μειωμένης παραγωγής ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα είναι οι ξαφνικές διακυμάνσεις της διάθεσης, που σας κάνουν να έχετε συνεχώς τάση για κατάθλιψη και άγχος.

Αν και οι διακυμάνσεις στη διάθεση μπορεί να οφείλονται σε άλλους παράγοντες, μην αποκλείετε τον υποθυρεοειδισμό ως πιθανό ένοχο.

7. Ξηροδερμία

Ξηροδερμία

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους αδένα επίσης δυσκολεύονται να διατηρήσουν το δέρμα τους ενυδατωμένο και απαλλαγμένο από ατέλειες.

Το τραχύ και ξηρό δέρμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα μειωμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

Το πρόβλημα μπορεί να είναι ακόμα χειρότερο όταν συνοδεύεται από εύθραυστα νύχια, τριχόπτωση και δυσκολία επούλωσης μικρών πληγών.

8. Αργή πέψη

Η αργή πέψη ή η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών.

Επειδή ο θυρεοειδής αδένας σας είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού σας, οποιαδήποτε μείωση της δραστηριότητάς του μπορεί να κάνει το έργο της πεπτικής σας οδού πιο δύσκολο.

Αυτό κάνει τους μύες της πεπτικής οδού να αποδυναμώνονται καθώς συσπώνται, κάτι που αυξάνει τη τάση συσσώρευσης άχρηστων ουσιών στο παχύ σας έντερο.

meygeia

[ad_2]

Source link