Εγκυμοσύνη και κορονοϊός: 5+1 απαντήσεις από την καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Σοφία Καλανταρίδου

[ad_1]

Απαντήσεις σε 6 ερωτήματα σχετικά με την εγκυμοσύνη και τον κορωνοϊό, αλλά και το κατά πόσο ασφαλές είναι ο εμβολιασμός για τις εγκύους απαντά η καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Σοφία Καλανταρίδου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα».  

-Πόσος χρόνος πρέπει να περάσει αφότου μια γυναίκα κάνει το εμβόλιο προκειμένου να ξεκινήσει προσπάθειες σύλληψης;
Υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις. Η αμερικανική εταιρεία αναπαραγωγής λέει ότι δεν υπάρχει κανένας χρόνος και αυτό έχουν υιοθετήσει και οι ελληνικές επιστημονικές εταιρείες. Όμως η ευρωπαϊκή εταιρεία αναπαραγωγής λέει ότι ίσως είναι καλύτερα να περιμένουν δύο μήνες έτσι ώστε να ολοκληρώσουν την ανοσολογική τους απάντηση. 

-Οι έγκυες και οι θηλάζουσες πρέπει να εμβολιάζονται;
Η απάντηση είναι ναι.

-Τί κινδύνους έχουν οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης νοσούν από κορωνοϊό;
Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει σε μικρό ποσοστό, αλλά είναι υπαρκτό, να περάσει η νόσος και στον πλακούντα και στο έμβρυο. Είναι σπάνιο, σε ποσοστό 2%-4%, όμως έχουμε και στην Ελλάδα τέτοια περιστατικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις ευτυχώς δεν περνάει στο έμβρυο κι έτσι το μωρό δεν έχει κανένα πρόβλημα. Οι ίδιες οι έγκυες όμως κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα και να νοσηλευτούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ένα ποσοστό 10% έχει χρειαστεί να νοσηλευτεί. 

-Συσχετίζεται ο κορωνοϊός με ενδομήτριους θανάτους ή συγγενείς ανωμαλίες; 
Όσον αφορά στις συγγενείς ανωμαλίες, ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε κανένα τέτοιο εύρημα. Σχετικά με τους ενδομήτριους θανάτους, δυστυχώς από ό,τι φαίνεται σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις συσχετίζεται. Είχαμε και στην Ελλάδα 4 τέτοιες περιπτώσεις. 

-Υπάρχει επιλογή εμβολίου για τις εγκύους;
Ναι. Σε αυτό έχει τοποθετηθεί και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να είναι τα εμβόλια με Mrna τεχνολογία, δηλαδή είτε με Pfizer είτε με Moderna και όχι με AstraZeneca. 

-Θα κάνω παιδιά αν κάνω εμβόλιο; Τίθεται θέμα υπογονιμότητας;
Δεν τίθεται κανένα θέμα υπογονιμότητας.  

Πηγή: skai.gr

[ad_2]

Source link