Εγκέφαλος: Κίνδυνος για τους 50άρηδες που κάνουν καθιστική ζωή

[ad_1]

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής στη μέση ηλικία μπορεί να ανοίγει το δρόμο στην άνοια, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες. Σε νέα μελέτη διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος υποφέρει από την καθιστική ζωή και το φαγητό αργά τη νύχτα, που είναι πολύ συνηθισμένα στους 50άρηδες της σύγχρονης εποχής.

Η αιτία είναι η χρόνια φλεγμονή, η οποία αναπτύσσεται εξαιτίας του ανθυγιεινού τρόπου ζωής, λένε οι ερευνητές.

Η φλεγμονή μπορεί να επιταχύνει την φυσιολογική φθορά του εγκεφάλου, με συνέπεια ταχύτερη έκπτωση της σκέψης και της μνήμης.

«Έως τώρα γνωρίζαμε τη φλεγμονή ως αιτία χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Keenan Walker, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη.

«Η μελέτη μας έδειξε πως τα υψηλά επίπεδα φλεγμονής στην ηλικία των 50 ετών, σχετίζεται με ταχύτερη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών 20  χρόνια αργότερα. Και αυτό αφορά κυρίως τους δείκτες της μνήμης».
Η μελέτη

Ο Dr. Walker και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη σε 12.336 άνδρες και γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν περίπου 57 ετών.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, για να καταγραφούν διάφοροι δείκτες της φλεγμονής  στο αίμα τους. Τέτοιοι δείκτες είναι, λ.χ., η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), το ινωδογόνο κ.λπ.

Επιπλέον, τρεις φορές μέσα στην επόμενη 20ετία οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων. Με τα τεστ αυτά αξιολογήθηκε η μνήμη, οι εκτελεστικές λειτουργίες τους και η γλωσσική ικανότητά τους.
Ταχύτερη έκπτωση

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων, τα υψηλά επίπεδα των δεικτών της φλεγμονής κατά την έναρξη της μελέτης σχετίζονταν με μεγαλύτερη έκπτωση των νοητικών δεξιοτήτων.

Ειδικότερα, οι εθελοντές με την εντονότερη φλεγμονή είχαν κατά 8% ταχύτερη έκπτωση της σκέψης και της μνήμης, σε σύγκριση με όσους είχαν την ηπιότερη φλεγμονή.

Αντίστοιχα, οι εθελοντές με την υψηλότερη CRP κατά την έναρξη της μελέτης είχαν σχεδόν 12% ταχύτερη έκπτωση των νοητικών δεξιοτήτων τους.

Οι διαφορές αυτές μοιάζουν μικρές, αλλά είναι πολύ σημαντικές, γράφουν οι ερευνητές  στην ιατρική επιθεώρηση Neurology.

Μάλιστα είναι σημαντικότερες από τις επιπτώσεις που έχει στην εγκεφαλική λειτουργία η υπέρταση στην μέση ηλικία. «Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι η χρόνια φλεγμονή επηρεάζει απ’ ευθείας τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο», εξήγησε ο Dr. Walker.

Δεν αποκλείεται επίσης η χρόνια φλεγμονή να επιδεινώνει ορισμένες αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο και συμβάλλουν στην ανάπτυξη άνοιας.
Τι να κάνετε

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι έχει μεγάλη σημασία η καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής, λένε οι ερευνητές.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η καθημερινή γυμναστική, η ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής και ο επαρκής ύπνος μπορεί να βοηθήσουν.

Το ίδιο και η υιοθέτηση άλλων καλών συνηθειών, όπως η αποφυγή του φαγητού αργά το βράδυ, η τακτική κατανάλωση φαγητού και, φυσικά, η διακοπή του καπνίσματος.

«Ο εγκέφαλος επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής όπως η καρδιά. Και ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσει να προσέχει κανείς τον τρόπο ζωής του», δήλωσε ο Dr. Walker. «Είναι όμως λογικό πως όσο νωρίτερα αρχίζει, τόσο το καλύτερο. Ακόμα και αν είναι ήδη ηλικιωμένος, όμως, η άσκηση και η προσεγμένη διατροφή μόνο οφέλη έχουν να του προσφέρουν».

[ad_2]

Source link