Αυτό είναι το plan B για τον κορονοϊό για όλη την Ελλάδα. Στα 66 τα κρούσματα

[ad_1]

Δυναμικά συνεχίζει την πορεία του ο κορωνοιός SARS-CoV-2 στη χώρα μας, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο προστέθηκαν άλλα 21 κρούσματα στα 45 που ήταν ο απολογισμός της περασμένης Παρασκευής, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 66. Οι ειδικοι θεωρούν θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ανεξέλεγκτη μετάδοση στην κοινότητα και πως η μετάδοση γίνεται με την επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η τοπική έξαρση που καταγράφεται στην Ηλεία και την Αχαία με πυρήνα 53 άτομα που ταξίδεψαν στο Ισραήλ και την Αίγυπτο ενισχύει τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι η Ελλάδα πιθανόν να διανύσει δυο τρεις εβδομάδες ακόμη με αυτόν τον ρυθμό, πριν μπει σε ρυθμο ευρείας και μεγάλης διασποράς, δηλαδή επιδημίας.

Ωστόσο, από τους 66 ανθρώπους που νοσούν με τη νόσο Covid -19, οι περισσότεροι έχουν εκδηλώσει ήπια συμπτώματα. Μάλιστα, οι 43 δεν νοσηλεύονται καν σε νοσοκομείο αλλά βρίσκονται σε απομόνωση στο σπίτι τους. Από τους 23 που χρειάστηκαν νοσηλεία, επίσης οι περισσότεροι εμφανίζουν καλή κλινική εικόνα.

Σε σοβαρή κατάσταση -έχει εκδηλώσει σοβαρή πνευμονία- είναι ο 66χρονος από την Ηλεία, ο άνθρωπος που διαγνώστηκε με τον ιό την περασμένη Τετάρτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Είναι το περιστατικό που αποκάλυψε ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη εστία της νόσου στη χώρα μας καθώς μέχρι τότε είχαν καταγραφεί οκτώ κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κι επίσης ενεργοποίησε την απαρχή μιας μεγάλης ιχνηλάτησης με επίκεντρο τον 66χρονο και άλλους 53 ανθρώπους από διάφορες περιοχές της Δυτικής κυρίως Ελλάδας, που είχαν ταξιδέψει μαζί στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, η οποία έχει οδηγήσει σε συνολικά 51 άτομα μολυσμένα με τον κορωνοιό. Για την ακρίβεια, τα 47 άτομα είναι μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και τα τέσσερα άτομα είναι επαφές αυτών, όπως άλλοι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Η χθεσινή ανακοίνωση του καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα για τα κρούσματα έβαλε στον χάρτη της πορείας του κορωνοϊού κι άλλα σημεία της Ηλείας και της Αχαίας όπου καταγράφηκε η πρώτη τοπική επιδημική έξαρση της νόσου Covid-19, καθώς και την Εύβοια και την Αττική. Μόνο από τα τελευταία 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού τα 7 βρίσκονται στην Αττική. Τα άλλα 13 βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας και 1 στο νομό Ευβοίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές Ηλείας, Αχαίας και Ζακύνθου έχει υψωθεί «τείχος» μέτρων για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της νόσου. Μέχρι και τις 20 Μαρτίου έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και οι μαζικές συναθροίσεις καλλιτεχνικού, ψυχαγωγικού, αθλητικού χαρακτήρα. Εχουν ανασταλεί όλες οι οργανωμένες εκδρομές απο και προς τις πληττόμενες περιοχές και αποφασίστηκε ολες οι προγραμματισμένες αθλητικές διοργανώσεις να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Τα μέτρα θα επανεξεταστούν στις 20 Μαρτίου και θα παραταθούν ή όχι ανάλογα με την έκταση ή τον περιορισμό της διασποράς.

Τη διάθεση 689 κλινών σε επιπλέον 19 κλινικές για τον κορονοϊό, εκτός όσων έχουν ήδη οριστεί ως αναφοράς σε όλη τη χώρα, έχει προγραμματίσει το υπουργείο Υγείας, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Η Αριστοτέλους έχει προχωρήσει στη χαρτογράφηση πιθανών κλινικών σε όλη την Ελλάδα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν παραστεί ανάγκη για νοσηλεία ήπιων περιστατικών κορονοϊού.

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που μεταβάλλεται σύμφωνα με την εξέλιξη της επιδημίας αλλά και μία σειρά επιστημονικών παραγόντων. Για παράδειγμα, ο αρχικός σχεδιασμός για την Πάτρα ήταν οι μισές κλίνες, ωστόσο τροποποιήθηκε μετά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στις περιοχές Αχαΐας και Ηλείας στα μέσα της εβδομάδας και αφού είχε συμφωνηθεί σε σύσκεψη επιστημόνων και στελεχών του υπουργείου. Εκτιμήθηκε η κατάσταση νοσοκομείων της περιοχής που θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται στο plan B.

Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος» στην Αττική αποτελεί το πρώτο νοσηλευτικό ίδρυμα που θα καταστεί εξ ολοκλήρου κέντρο νοσηλείας ασθενών με λοίμωξη Covid-19, εάν χρειαστεί, δηλαδή σε έξαρση της επιδημίας. Εχει ήδη γίνει γνωστό σε ασθενείς και εργαζομένους στο νοσοκομείο «Η Παμμακάριστος» και προβλέπεται πως θα εκδοθεί προειδοποιητική εντολή από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια ώστε να εκκενωθεί από τους ασθενείς που θα νοσηλεύονται σε αυτό.

Υπενθυμίζεται πως ήδη είναι ορισμένα 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό πριν καταγραφεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας. Ολα διαθέτουν θαλάμους αρνητικής πίεσης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιούνται και άλλες χωροταξικές ενέργειες προκειμένου να εξασφαλισθούν θάλαμοι, όχι αρνητικής πίεσης, αλλά που θα μπορούν να λειτουργήσουν για να νοσηλεύουν κρούσματα σε απομόνωση από άλλους ασθενείς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν 74 θάλαμοι αρνητικής πίεσης.

Ηδη, βέβαια, από την εβδομάδα που πέρασε έχει ξεπεραστεί το στάδιο νοσηλείας όλων των ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι από όσους έχουν βρεθεί θετικοί στους τρεις πληττόμενους νομούς Πελοποννήσου (Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου) βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και όχι στα νοσοκομεία. Αντίστοιχα, και οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ως επιβεβαιωμένα κρούσματα θα παίρνουν εξιτήριο νωρίτερα. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Sars-CoV-2, Σωτήρης Τσιόδρας, αυτήν τη στιγμή τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δύο διαδοχικές αρνητικές μοριακές εξετάσεις για την παρουσία του ιού. Στη συνέχεια, θα σταματήσει και η «μανία» με το τεστ και το κριτήριο για να λάβει κάποιος εξιτήριο θα είναι η απουσία πυρετού και βήχα για πέντε συνεχόμενες ημέρες.

Σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, πάντως, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Τα περισσότερα έχουν κρατήσει μία είσοδο ανοιχτή, ώστε να υπάρχει έλεγχος ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, ενώ νέοι ξεχωριστοί και ειδικοί χώροι διαλογής περιστατικών (isolation boxes) τοποθετούνται σε οκτώ νοσηλευτικά ιδρύματα.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[ad_2]

Source link