Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο φυτό του κόσμου

[ad_1]

Dendrocnide moroides το λένε επιστημονικά και «Gympie Gympie» λαϊκά και παρά το αστείο όνομα που του έδωσαν οι Αυστραλοί, το φυτό μόνο για γέλια δεν είναι.

Είναι βλέπετε καλυμμένο με μικροσκοπικά και δηλητηριώδη τριχίδια που τρυπούν ακόμα και στο πιο απαλό χάδι. Κατόπιν το τριχίδιο προσκολλάται στο δέρμα σου και επιφέρει δυνατό πόνο για μήνες. Ναι, καλά διαβάζετε, μήνες.

Η μόνη θεραπεία έχει προταθεί μάλιστα από έναν άνθρωπο που το μελέτησε καλά, τον επιστήμονα Hugh Spencer του Cape Tribulation Tropical Research Station, ο οποίος είπε στο «Australian Geographic» πως αν σε τσιμπήσει, πρέπει να ξεπλύνεις την περιοχή με υδροχλωρικό οξύ και να αφαιρέσεις με κερί όλα τα τριχίδια.

Κάτι αντίστοιχο καταμαρτυρεί και η Marina Hurley, εντομολόγος και βιολόγος που πέρασε τρία χρόνια στην Αυστραλία μελετώντας το Gympie Gympie, η οποία παρά το γεγονός ότι φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό δεν απέφυγε το τσίμπημα. Αφού πέρασε μερικές μέρες στο νοσοκομείο, πέρασε τους επόμενους μήνες με αφόρητους πόνους και διάφορες αλλεργίες που αναπτύχθηκαν κατόπιν.

«Το τσίμπημά του είναι ο χειρότερος πόνος που μπορείς να φανταστείς, σαν να σε καίνε με καυτό οξύ και να σου βάζουν και ηλεκτρικό ρεύμα ταυτοχρόνως», είπε χαρακτηριστικά. Ζει στα τροπικά δάση της Αυστραλίας και αποτελούσε διαχρονικό πονοκέφαλο για ξυλοκόπους, δασοκόμους και κατασκηνωτές, γι’ αυτό και πλέον όλοι προμηθεύονται προστατευτικό εξοπλισμό.

Η πρώτη αναφορά του μάλιστα μάς έρχεται από το 1866, όταν ο τοπογράφος Α.C. Macmillan έγραψε στο αφεντικό του πως το άλογό του «τσιμπήθηκε, τρελάθηκε και πέθανε μέσα σε δυο ώρες». Αλλά και μια ιστορία από τον Cyril Bromley, που πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πως τσιμπήθηκε από το φυτό κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στην Αυστραλία και πέρασε μήνες στο νοσοκομείο με αδιανόητους πόνους. Αυτός είπε και για έναν αξιωματικό του που κατέληξε να αυτοπυροβοληθεί αφότου χρησιμοποίησε ένα φύλλο του φυτού για «σκοπούς τουαλέτας».

Κι αν όλα αυτά δεν σας έχουν πείσει για το πόσο τρομακτικό είναι το Gympie, το YouTube φιλοξενεί φυσικά ένα βίντεο που το δείχνει εν δράσει. Προσοχή όμως, καθώς από τον πόνο ο άντρας κάνει εμετό στο τέλος…

 

newsbeast

[ad_2]

Source link