Αυτό είναι το αρχαιότερο χρώμα του κόσμου και δεν είναι τυχαίο

[ad_1]

Πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας αποκάλυψε ποιο είναι το αρχαιότερο χρώμα του κόσμου, το οποίο και χρονολογείται πέντε αιώνες νωρίτερα από τις χρωστικές ουσίες που μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ως αρχαιότερες. 

Ο λόγος για το ροζ.

Στη Λεκάνη Ταουνέντι της Μαυριτανίας, κοντά στην έρημο Σαχάρα της Δυτικής Αφρικής, ερευνητές ανακάλυψαν ροζ χρωστικές ουσίες σε βρόχους ηλικίας 1,1 δισεκατομμυρίων ετών. Το ροζ χρώμα που βρέθηκε στα γεωλογικά στοιχεία είναι πάνω από 5 αιώνες παλαιότερο από τις χρωστικές ουσίες που παράγονταν από αρχαίους ωκεάνιους οργανισμούς και μέχρι σήμερα θεωρούνταν αρχαιότερες.

Σύμφωνα με τη Δρ. Νουρ Γκουενέλι, όπου έκανε και τη σημαντική ανακάλυψη, «το φωτεινό ροζ είναι το μοριακό απολίθωμα της χλωροφύλλης που παρήγαγαν αρχαίοι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί, που κατοικούσαν σε έναν αρχαίο ωκεανό, ο οποίος έχει εξαφανιστεί προ πολλού». Η διαδικασία εξαγωγής της χρωστικής ουσίας ήταν η ακόλουθη: Οι ερευνητές ανέλυσαν κομμάτια των βράχων των δισεκατομμυρίων ετών, αφού πρώτα τα μετέτρεψαν σε σκόνη. Από τη σκόνη  ανέλυσαν μόρια αρχαίων οργανισμών.

Όταν αραίωσαν τις αρχαίες χρωστικές, διαπίστωσαν ότι είχαν ένα λαμπερό ροζ χρώμα. Αντίθετα, οι αρχαίες χρωστικές χωρίς αραίωση, φαίνονται να έχουν ένα βαθύ κόκκινο η μωβ χρώμα…. 

 

mixanitouxronou

[ad_2]

Source link