Απίστευτο: Τον αρρώστησε το πάπλωμά του

[ad_1]

Η περίπτωση ενός 43χρονου άνδρα που δημοσιεύεται στο BMJ Case Reports αποδεικνύει ότι ένα πουπουλένιο πάπλωμα μπορεί να είναι μεν ιδανικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα αλλά μπορεί να έχει αναπάντεχη επίδραση στην υγεία των πνευμόνων

Τι ωραιότερο από ένα ζεστό πάπλωμα στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας να μας σκεπάζει και να μας κρατά ζεστούς κατά τη διάρκεια της νύχτας! Μήπως όμως το πάπλωμα κρύβει κινδύνους για την υγεία μας που δεν φανταζόμαστε;

Η περίπτωση ενός 43χρονου άνδρα που δημοσιεύεται στο BMJ Case Reports αποδεικνύει ότι ένα πουπουλένιο πάπλωμα μπορεί να είναι μεν ιδανικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα αλλά μπορεί να έχει αναπάντεχη επίδραση στην υγεία των πνευμόνων.

Ο άνδρας εκδήλωσε σοβαρή φλεγμονή στους πνεύμονες για την οποία χρειάστηκε νοσηλεία λίγο καιρό αφότου αγόρασε ένα πάπλωμα με πούπουλα.

Συγκεκριμένα, ο 43χρονος εκδήλωσε αίσθημα κακουχίας, κόπωση και αυξανόμενη δύσπνοια που τον εμπόδιζαν να διεκπεραιώνει απλές καθημερινές δραστηριότητές, όπως να ανεβαίνει σκάλες ή να μετακινείται από δωμάτιο σε δωμάτιο. Μετά από τρεις μήνες με αυτά τα συμπτώματα και καθώς αυτά επιδεινώνονταν σε σημείου που πια δεν μπορούσε να σταθεί ή να περπατήσει έστω και για λίγα λεπτά χωρίς να αισθάνεται ότι θα λιποθυμήσει, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δουλειά του και να κοιμάται σχεδόν όλη την ημέρα.

Εν τέλει αναζήτησε ιατρική βοήθεια με τους γιατρούς να αναζητούν στο στενό του περιβάλλον πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες που συνέτειναν στην συμπτωματολογία του. Εντόπισαν λίγη μούχλα στο μπάνιο του σπιτιού του, είχε επίσης έναν σκύλο και μια γάτα, αλλά όχι οικόσιτα πτηνά. Τίποτα από αυτά δεν ήταν αρκετά να αιτιολογήσουν την κατάστασή του.

Είχε όμως αγοράσει πρόσφατα έναν συνθετικό πάπλωμα και μαξιλάρια με πούπουλα.

Οι αιματολογικές εξετάσεις του έδειξαν ότι είχε αντισώματα στην σκόνη του φτερώματος των πουλιών ενώ η ακτινογραφία θώρακος επιβεβαίωσε ότι είχε πνευμονίτιδα από υπεραισθησία. Σε αυτήν την περίπτωση επικρατούν η πνευμονική ίνωση και οι περιοριστικού τύπου διαταραχές αναπνευστικής λειτουργίας.

Τελικά, ο ασθενής διαγνώστηκε με πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία στο πουπουλένιο πάπλωμα, καθώς αποδόθηκε στην εισπνοή της οργανικής σκόνης από τα πούπουλα της χήνας ή της πάπιας που περιείχαν το πάπλωμα και τα μαξιλάρια.

Οι γιατροί του χορήγησαν στεροειδή για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και φυσικά του είπαν να πετάξει τα πουπουλένια στρωσίδια. Μετά από 12 μήνες τα συμπτώματα του είχαν εξαφανιστεί και ο ίδιος ήταν και πάλι φυσιολογικός.

Και μπορεί η περίπτωση του 43χρονου να θεωρείται μοναδική στα ιατρικά χρονικά, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πόσο συχνά μπορεί να συμβαίνει σε άλλους και οι γιατροί να μην δίνουν την δέουσα σημασία.

 

ygeiamou

[ad_2]

Source link