Έξι φυσικές θεραπείες για την κολίτιδα

[ad_1]

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολίτιδας και ποιοι οι φυσικοί τρόποι για να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά;

Τι είναι η κολίτιδα

Κολίτιδα σημαίνει φλεγμονοπάθεια του εντέρου και αποτελεί μια συχνή αιτία ταλαιπωρίας δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα. Σε πιο ήπια μορφή ονομάζεται σπαστική κολίτιδα, μία καλοήθης πάθηση που οφείλεται σε σπασμούς και γενικά σε ασυνήθιστες κινήσεις που κάνει το έντερο. Χαρακτηριστικό σύμπτωμά της είναι τα ξαφνικά φουσκώματα της κοιλιάς, τα οποία σχεδόν πάντα συνοδεύονται από πόνους που εντοπίζονται στο αριστερό ή δεξί κάτω μέρος της κοιλιάς. Ωστόσο, οι δύο πιο κοινές μορφές σοβαρής κολίτιδας είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα που οφείλονται σε αυτοάνοσο μηχανισμό, δηλαδή το αμυντικό-ανοσολογικό σύστημα έχει εξασθενήσει και έχει γίνει ανεπαρκές και υπεραντιδραστικό. Υπάρχει επιστημονική συναίνεση ότι στην κολίτιδα συντελούν γενετικοί, περιβαλλοντικοί, διατροφικοί και ψυχογενείς παράγοντες.

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα

Η κολίτιδα σε όλες τις μορφές της χαρακτηρίζεται από ενεργές περιόδους τις οποίες ακολουθούν περίοδοι ύφεσης.

Στην οξεία φάση μπορεί να εμφανιστούν βλεννοαιματηρές κενώσεις με κοιλιακό πόνο ή/και διάρροια, φουσκώματα, αέρια, βορβορυγμοί (γουργουρητά) και δευτερευόντως πυρετός, κακουχία, εφίδρωση, ζάλη, ναυτία, κόπωση, ανορεξία, απώλεια βάρους, πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις, πόνος στα μάτια και διαταραχές της όρασης, δερματικά εξανθήματα, λοιμώξεις.

Σπάνια όσοι πάσχουν από κολίτιδα έχουν κάποιου βαθμού αναιμία λόγω της δυσαπορρόφησης σιδήρου και της απώλειας αίματος από τις κενώσεις, κάτι που καθιστά επιτακτική τη μέτρηση της φεριτίνης και την αναπλήρωση με ειδική μορφή αφομοιώσιμου σιδήρου βραδείας αποδέσμευσης που είναι πολύ ήπιος για το στομάχι.

6 τρόποι να ανακουφιστείς από τα συμπτώματα

1. Πάρε συμπληρώματα διατροφής

Είναι σημαντικό, αν υποφέρεις από κολίτιδα να φροντίζεις ιδιαίτερα τη διατροφή σου, διασφαλίζοντας τη διατήρηση υγιεινών επιπέδων θρεπτικών στοιχείων στο σώμα σου. Κι αυτό γιατί πολλοί φτάνουν ακόμη και να παύουν να τρώνε κατά τις φάσεις έξαρσης, ενώ η κολίτιδα από μόνη της εμποδίζει την καλή απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων. Επειδή ο βλεννογόνος του εντέρου είναι ευάλωτος, δεν μπορεί να λειτουργεί σωστά όταν φλεγμαίνει. Έτσι, όχι μόνο δεν απορροφά σωστά τα θρεπτικά στοιχεία, αλλά επιτρέπει την απορρόφηση των τοξινών και των παθογόνων μικροβίων μέσα στην κυκλοφορία του αίματος. Το αποτέλεσμα; Υποθρεψία, ανεπάρκεια σε βιταμίνες και λοιμώξεις.

2. Πρόσεχε το στρες

Η συναισθηματική καταπόνηση έχει ως αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση των διαθέσιμων θρεπτικών στοιχείων μέσα μας. Μάλιστα, για να αντιμετωπίσουμε το στρες, υπερπαράγουμε ορμόνες αντιστρές παρατώντας την παραγωγή όλων των άλλων ορμονών της ζωής και της γονιμότητας, με αποτέλεσμα το ορμονικό μας σύστημα να απορρυθμίζεται και αυτό. Έτσι, με το να μειώνεις το στρες με τεχνικές αντιστρές, φροντίζοντας επίσης για συχνές τρίλεπτες ανάπαυλες μέσα στην ημέρα, όπου θα αναπνέεις αργά και βαθιά, προστατεύεις τον οργανισμό σου από την κολίτιδα.

3. Κοιμήσου!

Εάν δεν κοιμάσαι 7 ½ ώρες τη νύχτα, ώρες ύπνου που όλες οι έρευνες τεκμηριώνουν ότι χρειαζόμαστε ως ενήλικοι ανεξάρτητα από την ηλικία, έχεις πρόβλημα! Κι αυτό γιατί ο νυχτερινός ύπνος είναι η κατεξοχήν χρονική ζώνη της ανάπλασης, του αντιστρές και του γεμίσματος των ορμονικών μας μπαταριών για την επόμενη ημέρα.

4. Κόψε τις κακές συνήθειες

Η υπερβολική καφεΐνη και το κάπνισμα εξαντλούν περαιτέρω τα επινεφρίδια. Επιπλέον, η νικοτίνη προκαλεί σπασμό του εντέρου, με αποτέλεσμα εντονότερους πόνους και δυσφορία.

5. Εκθέσου στον ήλιο!

Ο ήλιος και το φυσικό φως είναι απαραίτητα για να συντίθεται μέσα μας η ορμόνη του ήλιου, δηλαδή η βιταμίνη D. Εάν το ποσοστό της δεν ανέρχεται στα ιδανικά επίπεδα (που είναι τα άνω «φυσιολογικά»), γινόμαστε εξαιρετικά ευάλωτοι για κολίτιδα.

6. Ισορρόπησε τις ορμόνες σου

Με ορμονικά έξυπνη διατροφή και άσκηση. Η ορμονικά έξυπνη διατροφή αποτελεί το ένα από τα δύο θεμέλια της υγείας μας και απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτύσσουμε και όχι να καταστρέφουμε το ορμονικό μας περιβάλλον. Παρεμπιπτόντως, εννοείται ότι προσωρινά, μέχρι να διορθωθούν οι βαθύτερες ορμονικές αιτίες της κολίτιδας, αποκτά νόημα το να απέχεις από τροφές που αντιλαμβάνεσαι ότι την πυροδοτούν ή την παροξύνουν.

 

Πηγή: shape.gr

[ad_2]

Source link