Κορονοϊός: Σε επιφυλακή για τη μετάλλαξη Mu – Εξι κρούσματα στην Ελλάδα

[ad_1]

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η νέα μετάλλαξη Mu. Την ίδια ώρα, η αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία από την αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών, προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, και Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Συναγερμός στις αρχές – Εντοπίστηκαν έξι κρούσματα της μετάλλαξης Mu στην Ελλάδα
«Δε γνωρίζουμε πολλά στοιχεία για τη μετάλλαξη Mu. Γνωρίζουμε ότι επικρατεί κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Είχαμε και τα πρώτα δεδομένα στη χώρα μας. Ακόμα έχουμε λίγα περιστατικά και ακόμα δεν υπάρχουν παγκοσμίως πολλά δεδομένα για το πόσο μεταδοτική είναι, για το πόσο βαριά νόσηση κάνει, και αν την καλύπτει το εμβόλιο. Είναι μια μετάλλαξη ειδικού ενδιαφέροντος, αλλά ακόμα δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Θέλουμε περισσότερα δεδομένα διεθνώς οι επιστήμονες», ανέφερε η κ. Ψαλτοπούλου για τη νέα μετάλλαξη Mu.

«Οι θάνατοι είναι λιγότεροι. Αλλά τουλάχιστον ο εμβολιασμός του 50% των Ελλήνων έχει ορθώσει ένα τείχος προστασίας ως προς τη διασωλήνωση και το θάνατο. Οι διασωληνωμένοι είναι κατά 90% ανεμβολίαστοι. Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι η εικόνα στο σύστημα υγείας θα ήταν διαφορετική», πρόσθεσε η ίδια αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Η μετάλλαξη Mu ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και φέρει πέντε παραλλαγές. Θεωρητικά τα εμβόλια καλύπτουν και τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τζουβελέκης.

Σε αναστολή εργασίας χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
«Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική. Δεν μπορούμε να υπηρετούμε την επιστήμη και να μην την εμπιστευόμαστε όταν παράγει το εμβόλιο. Δεν μπορώ να κατατάξω τον υγειονομικό, που έχει βιώσει την πανδημία εδώ και 1,5 χρόνο, στην κατηγορία του διστακτικού πολίτη», σχολίασε ο κ. Τζουβελέκης σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Τραυματιοφορέας – μητέρα 4 παιδιών εξηγεί γιατί προτίμησε την αναστολή εργασίας από το εμβόλιο
Στο νοσοκομείο Αττικόν, η τραυματιοφορέας Ελισάβετ Παλιούρα εξηγεί γιατί προτίμησε την αναστολή εργασίας από το να προχωρήσει στον εμβολιασμό της.

«Έχω διοριστεί πρόσφατα. Είχα επιλέξει να κάνω το εμβόλιο και μετά άλλαξα γνώμη. Για κάποιο λόγο όλοι δε θέλουμε να το κάνουμε, ο καθένας πρέπει να αποφασίζει τι θα βάλει στο σώμα του. Πρέπει να γυρίσουμε στη δουλειά μας με τα rapid tests και τα μοριακά. Δεν εμπιστεύομαι το εμβόλιο. Είναι μια ιατρική πράξη, δεν μπορεί να γίνει με το ζόρι», είπε η κ. Παλιούρα.

«Κατανοώ τις φοβίες και τον σκεπτικισμό όλων των ανθρώπων. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όταν βιώνουμε καταστάσεις που δείχνουν ότι οι ανεμβολίαστοι είναι απροστάτευτοι, θα συμβούλευα τον κόσμο να πρυτανεύσει η λογική και να προστατεύσουν και τους ασθενείς. Μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ανεμβολίαστοι εκπέμπουν περισσότερο ιικό φορτίο και νοσούν βαρύτερα. Όταν βρισκόμαστε σε μια πανδημία, τα δικαιώματα και η ελευθερία κάποιου δε θα πρέπει να προσβάλουν τα δικαιώματα και την ελευθερία του διπλανού», απάντησε ο κ. Τζουβελέκης.

«Συμφωνώ με τον κ. Τζουβελέκη. Μακάρι να μην φτάναμε ποτέ στην υποχρεωτικότητα. Πολλές χώρες έχουν φτάσει σε αυτό προσπαθώντας να γλυτώσουν από την πανδημία. Οι νεκροί από την πανδημία είναι εκατομμύρια», σημείωσε η κ. Ψαλτοπούλου.

«Έχω 4 παιδιά. Τα ενήλικα παιδιά μου είναι φοιτητές και θα επιλέξουν μόνα τους τι θα κάνουν. Τους έχω κάνει όλα τα εμβόλια που είναι δοκιμασμένα. Θέλουμε την εργασία μας, όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Οι πιο πολλοί συνάδελφοι έχουν κάνει το εμβόλιο με το πιστόλι στον κρόταφο. Το 50% των πολιτών είναι ανεμβολίαστο. Και οι ασθενείς που έρχονται είναι επίσης ανεμβολίαστοι. Εμείς γιατί μείναμε χωρίς δουλειά; Τιμωρούμαστε γιατί προσφέρουμε στην κοινωνία; Σε μια δημοκρατία υπάρχουν διαφορετικές γνώμες. Θέλουμε να επιστρέψουμε στη δουλειά μας. Κάνουμε λειτούργημα. Το εμβόλιο το έκαναν συνάδελφοι για να μη χάσουν τη δουλειά τους», τόνισε η κ. Παλιούρα από την πλευρά της.

«Δεν μπορεί να βασίζεται μια θεραπεία πάνω σε απόψεις»
«Μία πανδημία που είναι θανατηφόρα δεν μπορεί να βασιστεί πάνω σε απόψεις. Πρέπει να βασιστεί πάνω στην επιστημονική γνώση. Δεν μπορεί να βασίζεται μια θεραπεία πάνω σε απόψεις. Η επιστημονική γνώση είναι μία, αδιαίρετη και αδέκαστη και λέει ότι κινδυνεύεις 100 φορές παραπάνω αν μολυνθείς από τον κορωνοϊό. Σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολίου, όντως κανείς δεν τις γνωρίζει. Αλλά αν νοσήσει κάποιος ανεμβολίαστος τα κατάλοιπα της νόσου θα είναι πολύ επιβλαβή», τόνισε κλείνοντας ο κ. Τζουβελέκης.

[ad_2]

Source link