Ανησυχία για τις κλειστές ΜΕΘ ενόψει γρίπης. Σοβαρές ελλείψειςΠερίπου στο τέλος Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου αναμένεται η έναρξη του επιδημικού κύματος εποχικής γρίπης, ωστόσο οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και τα προβλήματα εξοπλισμού που έχουν καταγραφεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημοσίων νοσοκομείων στην Αττική, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», εμποδίζουν τη λειτουργία του συνόλου των κλινών τους.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, οι διευθυντές των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της Αττικής, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ και οι διοικητές της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, οι γιατροί των ΜΕΘ, οι οποίοι περιέγραψαν στον υπουργό την κατάσταση στις μονάδες τους, καθώς και τα εμπόδια για την πλήρη λειτουργία τους.

Σημειώνεται ότι συνολικά στα νοσοκομεία της Αττικής είναι ανεπτυγμένες 252 κλίνες εντατικής, εκ των οποίων 25-30 (ο αριθμός δεν είναι σταθερός και εξαρτάται από τις συμβάσεις του προσωπικού) είναι κλειστές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται σε ΜΕΘ μεγάλων νοσοκομείων όπως το «Αττικόν», το Λαϊκό και το Κοργιαλένειο Μπενάκειο.

Την ίδια στιγμή, μεγάλος αριθμός ασθενών, που ειδικά τους χειμερινούς μήνες είναι κατά μέσον όρο 40-50 σε καθημερινή βάση, βρίσκεται σε αναμονή για μία κλίνη ΜΕΘ.

Το σοβαρότερο «εμπόδιο» για την ενεργοποίηση όλων των κλινών εντατικής αφορά την έλλειψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού. Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, ο ιδανικός αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι να υπάρχουν έξι νοσηλευτές/τριες ανά κλίνη. Στην Ελλάδα σήμερα αναλογούν δύο νοσηλευτές ανά κλίνη εντατικής.

Έλλειμμα καταγράφεται σε κάποιες μονάδες και στον εξοπλισμό των ανενεργών κλινών και κυρίως σε μόνιτορ και αναπνευστήρες. Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας τονίστηκε ότι η στελέχωση των ΜΕΘ με προσωπικό και η αναβάθμιση του εξοπλισμού τους αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκε από το υπουργείο η υπογραφή των διορισμών 175 μόνιμων γιατρών στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής.Source link